Oro

Just nu har jag spenderat nästan 24 timmar på Södersjukhuset i Sthlm och deras special BB och fler lär det bli…

Jag är gravid med vår andra son i vecka 30+4 dagar och vår första son August föddes förtidigt i v 32+4 dagar. Jag har gått på kontinuerliga kontroller denna graviditet eftersom August kom förtidigt och de visste aldrig riktigt vad det berodde på.

Den här gången vet jag att min livmoderhalstapp är svag och har varit förkortad under hela denna graviditet samt att jag inte känner sammandragningar även fast jag kan ha jättemycket. När jag var inne på kontroll igår så hade min livmoderhalstapp blivit superkort och i samband med kraftiga sammandragningar (som jag till och med kände av ☺️) så blev jag inlagd.

Bebisen har fått spruta för att lungorna ska utvecklas fortare utifall han kommer nu och jag ligger med dropp som dämpar sammandragningar. Igår hade jag aktiva värkar så de var snabbt tvugna att göra en insats och stoppa dessa.

Nu har natten varit lugn men jag vet inte när jag får komma hem (om jag får komma hem) utan de måste se att jag klarar mig utan droppet och inte får värkar igen.

Jag är redan sjukt uttråkad men får verkligen bara tänka på lillebror och mig själv och passa på att vila, få sova när jag vill (händer ju inte alltför ofta med en 2 åring hemma), plöja serier, äta godis, och bara vara.

Jag är såklart väldigt orolig och känslorna är som en berg och dalbana. Vi låg ju inne på Neo (neonatalen) med August och allt har ju gått bra även om vi då hade flera jobbiga händelser då som att han slutade andas och fick återupplivas ett par gånger) Nu ligger ju lillebror 2 veckor tidigare i tillägg och just nu är det jättestor skillnad på bara dagar som han stannar i magen för hans utveckling. När vi låg där med August så kunde vi ju bo och vara i vår lilla bubbla och totalt släppa allt runt omkring. Nu har vi ju August (som är drygt 2 år) och hans vardag måste ju flyta på som vanligt plus att han inte kommer få vara på Neo för infektionsrisken. Nån annan som har erfarenhet av att ligga på Neo med barn sen tidigare?

Sjukvården i Sverige är helt fantastisk och jag är så tacksam att jag ändå bor här och får all denna fina vård för mig och lillebror! Nu håller vi tummarna för att han stannar inne så länge det går! ❤️

7 Kommentarer

 • Åh hoppas allt går bra. Har själv två prematurbarn, födda i v.31 och v.32. Minns att det var psykiskt tuffare med nummer två, delvis att vara inlagd och hoppas bebisen inte kommer men även efter att bebisen föddes för tidigt och tvingas spendera massa neotid och inte kunna träffa äldsta sonen hursomhelst. Ens dåliga samvete gnagde konstant både för bebis i magen och äldsta sonen. Däremot får man säga till sig själv att just nu är det bebisen i magen man måste fokusera mest på och det är under en kort period i livet. Jag vet inte vad du har för orsak till att du föder för tidigt men jag har försvagad livmoderhals och funneling. Sjukvården är helt fantastisk och vilka framsteg de kan göra. Efter mina två prematurfödslar fick jag under min tredje graviditet ta lutinus för att bygga upp livmoderhalsen. Han kom i v.41 otroligt nog. Hoppas er bebis stannar kvar länge till i magen! Ta hand om er!

  • Hej Kamilla,
   Tack för svar och för att du vill dela med dig av dina egna erfarenheter!

   Jag har också försvagad livmoderhalstapp och nu är den nästan helt borta 🙁
   Precis man får försöka tänka att det är en kort period av deras liv men känns så hemskt nu att bara kunna träffa min son så korta stunder och inte få vara hemma med honom i vardagen. Kram

 • Hej!
  Jag förstår vart enda ord du skriver, vår resa har varit nästan lika dan…
  Nora föddes v32+3 på SöS och jag gick sedan hela graviditeten på spec mvc (+sjukskriven) på SöS för att lilla E inte skulle komma lika tidigt. För mig såg allt bra ut, trots mkt onda sammandragningar, tills hon plötsligt bestämde sig för att snabbt som ögat komma en dag, 31+3. Gick inte att stoppa trots dropp m.m
  Sen var vi 1månad på neo på SöS. Hemskt att vara i från Nora så mkt, hon gick på dagis o sedan var hon hos oss på em, men sov hemma med pappa. Var flera barn där så i sep -15 fick man iaf ha barn där, men dock bara friska så klart. Nora fick byta kläder o tvätta sig noga när hon kom.
  Allt gick bra för oss oxå båda gångerna, men jag önskar ingen samma start, tror inte någon som inte upplevt samma sak förstår vilken stress det är, även om allt går bra med bebisen!
  Önskar dig all lycka och hoppas att lillebror trivs stannar kvar där inne flera veckor till o att ni får komma hem o vila hemma. ?❤️
  /elin

  • Hej Elin,
   Oj ja då är det verkligen precis samma! Jag hoppas ju så att lillebror stannar ett tag till men vi är ju ändå inställda på att det kan bli Neo även denna gång. Just nu i dessa infektionstider så har de besöksförbud för syskon på Neo men man kan ju ses utanför Neo och turas om att åka hem till sonen också. Tack för att du delade med dig, det är verkligen svårt för andra att förstå Neo-bubblan om man inte varit i den själv. 1 vecka känns som 1 månad osv! 🙂
   Kram

 • Min äldste son var 2 år när jag blev inlagd pga för tidig vattenavgång med lillebror i magen. Låg inlagd i 2 månader och lillebror kom i v.32. Han mådde ändå okej men det var en del oroliga dygn och en tid på neo.
  Nu vet jag inte hur gammal din äldsta är men jag tror att ju mindre dom är desto bättre. Dom lever på sin vardag och förstår inte allvaret i det hela. Sen fick vår lille RS viruset och ytterligare oro där.
  Det bästa du kan göra är att tänka på dig och bebis i magen. Det är en kort period trots att den kan verka lång nu.
  Lycka till! <3

 • Hej! Jag har likande erfarenheter som ni andra. Mina tre barn föddes alla förtidig och jag oroade mig precis som ni för hur de äldre syskonen skulle klara av situationen. Min äldsta dotter var 1,5 år när lillebror föddes i v 32 och de stora var 3 och 5 år små när lillasyster föddes i v 29. Idag är de trygga, empatiska vuxna. Den där jobbiga tiden satte kanske spår i dem. Men alla andra trygga, glada, kärleksfulla veckor var de som kom att prägla dem. Det kommer att gå bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *